Az SSL protokoll (Secure Socket Layer) a számítógépek között (pl. az Ön számítógépe és az éppen meglátogatott weboldalt kiszolgáló szerver) különböző szintű titkosítással és hitelesítéssel történő biztonságos kommunikációra szolgál. Az SSL megléte biztosítja a biztonságos kommunikációt az illetéktelen lehallgatások ellen, azaz a kommunikációs csatornából nem olvashatóak ki az adat információk.

SSL szolgáltatás

Az SSL protokoll, azaz ennél fogva az SSL tanúsítvány használatával Ön biztos lehet abban, hogy számítógépe azzal a szerverrel és weboldallal kommunikál amelyet valóban szeretett volna megtekinteni. SSL tanúsítványok célszerűen általában az alábbi esetekben használhatóak: on-line webáruházak esetében, ahol rendeléseket és hitelkártya adatokat fogadnak a webáruházak, adminisztrációs webfelülettel ellátott weboldalak a megadott jelszavak és felhasználói adatok biztonságossá tételéhez, olyan weboldalak amelyeken kényes adatok kerülnek megadásra a felhazsnálók által.

 

Az SSL adatkapcsolat létrehozása két számítógép között aszimmetrikus titkosítás alapelvén működik. Minden kommunikáló eszköz rendelkezik egy titkosítási kulcs párossal – egy nyilvános és egy privát kulccsal. A nyilvános kulcsot kell közzé tenni és biztosítani kell annak megfelelő adat átvitelét a felhasználó számára. Amennyiben valaki titkosítja például egy elektronikus üzenetet ezzel a kulccsal, csak a használt nyilvános kulcs tulajdonosa részéről, a megfelelő privát kulcs segítségével fejthető vissza.

Amennyiben egy weboldal SSL tanúsítványt használ, akkor a weboldal címsora https:// kezdetű. Ezáltal a webböngésző jelzi az SSL tanúsítvánnyal ellátott biztonságos oldalakat egy lakat ikonnal az állapotsoron. A modern böngészők egy lakatikont jelenítenek meg a címsorban és ilyenkor ez a címsor különböző színnel árnyalt (zöld teljesen megbízható SSL tanúsítványt használó weboldal, sárga vagy narancssárga részlegesen megbízható, a piros pedig nem megbízható tanúsítvány jelenlétét mutatja). A HTTPS / SSL kommunikációhoz a 443-as portszám a használatos, a sima HTTP alapú kommunikációhoz pedig a 80-as portszám a használatos.

A tanúsítványokat időszakonként meg kell újítani, mert érvényességi idejükben korlátozottak. Az SSL tanúsítvány lejárati dátuma a tanúsítványban önmagában kerül tárolásra és megtekinthető az például a böngészőben is. Ha a tanúsítvány érvényességi ideje lejár, akkor az automatikusan érvénytelennek minősül, amelyet a webböngészők szintén jeleznek.

SSL tanúsítvány szolgáltatás


© 2021. Minden jog fenntartva. Üzemeltető: ECOfield TECH